Turcia litoral 2015 | Litoral Bulgaria 2015 | Ski Bulgaria | Ski Austria
Procura auto pentru Turcia

Formalitati vamale, conditii de calatorie si informatii generale pentru turistii care calatoresc in Turcia

Informatii de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe:

"Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare."Formalitati valale Turcia

Actualizare informare de călătorie - Turcia

Data: 12.05.2014
 


Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români care călătoresc în scop turistic în Republica Turcia nu au nevoie de viză de intrare pe teritoriul acestui stat.

Perioada legală de şedere fără viză este de până la 90 de zile în decurs de 6 luni. Aceasta se calculează, retroactiv, de la data ieşirii din Republica Turcia, iar nu de la data primei intrări.

Valabilitatea minimă a paşaportului la momentul intrării pe teritoriul Turciei este de 6 luni. De asemenea, paşaportul trebuie să deţină file libere pentru aplicarea de ştampile, în caz contrar autorităţile de frontieră refuzând accesul pe teritoriul Turciei.

Începând cu data de 01.01.2015 se vor pune în aplicare prevederile art.7 din “Legea privind străinii şi protecţia internaţională” potrivit cărora cetăţenii străini care doresc să se deplaseze în Turcia trebuie să posede un paşaport  sau un document de călătorie cu valabilitate de cel puţin 60 de zile ce va depăşi , după caz, durata vizei, durata şederii străinilor exceptaţi de la obligativitatea vizei de intrare  sau valabilitatea permisului de şedere.

Cetăţenii români nu pot intra sau tranzita Turcia cu cartea de identitate, ci numai în baza unui paşaport valabil.

De asemenea, tranzitul aeroporturilor turceşti, în cazul călătoriilor internaţionale cu escală în Turcia, nu poate fi făcut cu cartea de identitate ci impune prezentarea unui paşaport valabil.

Cetăţenii români care doresc să se deplaseze în Turcia pentru studii, muncă, formare profesională, cercetări ştiinţifice ori alte scopuri similare, sau pentru o şedere cu durată mai mare de 90 de zile, sunt obligaţi să obţină, în prealabil, o viză de lungă şedere pentru intrarea pe teritoriul Turciei.

Conducătorii mijloacelor de transport auto pot intra pe teritoriul Turciei numai în baza unei vize de intrare, obţinută de la misiunea diplomatică sau oficiul consular al Turciei în România.

Membrii echipajelor maritime, feroviare, aeriene şi membrii companiilor care efectuează călătorii frecvente în Turcia, vor fi scutiţi de obţinerea unei vize de intrare pe teritoriul acestei ţări pentru o perioadă de 90 de zile, în baza notificării lor prealabile şi a transmiterii informaţiilor aferente pe canale diplomatice.

Recomandări:

Întrucât au existat cazuri când cetăţeni români aflaţi pe teritoriul Turciei au fost reţinuţi de poliţia locală din cauza unor coincidenţe de nume cu cel al unor persoane care au comis infracţiuni pe teritoriul acestui stat, este recomandabil să deţineţi asupra dumneavoastră şi cartea de identitate (care include date suplimentare de identificare).

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale, pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.


Ameninţări teroriste

Pericolul atentatelor teroriste este prezent în anumite zone ale Turciei. Atacurile au ca ţinte principale forţele de securitate şi obiective ale administraţiei centrale şi locale, dar şi civilii.

Pentru informaţii actualizate vă rugăm să vizitaţi şi capitolul „Avertismente de călătorie”.


Siguranţă şi criminalitate

Cetăţenii străini, în special turiştii, pot fi victime ale furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini în zonele aglomerate.

Evitaţi staţionarea, în scop de odihnă, pe autostrăzi (parcări amenajate, benzinării, etc.), sau în locuri neamenajate deoarece au loc, frecvent, spargeri de maşini soldate cu furtul de acte, bunuri şi valori.

 • Manifestaţi prudenţă în locurile foarte aglomerate;

 • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale;

 • Păstraţi fotocopii ale documentelor de călătorie;

 • În cazul pierderii / furtului paşaportului românesc, sesizaţi atât biroul local de poliţie, cât şi cel mai apropiat oficiu consular român sau Secţia Consulară a Ambasadei.

În caz de necesitate, pot fi apelate următoarele numere de urgenţă locale:

 • 112 – Numărul general de urgenţă;

 • 155 – Poliţia;

 • 154 – Poliţia rutieră;

 • 110 – Pompierii;

 • 118 – Informaţii telefonice;

 • 156 – Jandarmeria;

 • 184 – Informaţii servicii de sănătate;

 • 157 – Situaţii dificile (răpiri de persoane, trafic de fiinţe umane);

Se recomandă sesizarea celui mai apropiat oficiul consular român, ori a Secţiei Consulare a Ambasadei, care poate acorda asistenţa consulară în condiţiile prevăzute de lege.


Pericolul seismic

Turcia se află într-o zonă seismică foarte activă. Majoritatea cutremurelor au avut loc în sud-estul Turciei, în zona oraşului Izmir, şi litoralul de nord al Mării Marmara.

În cazul producerii de seisme violente, vă recomandăm să urmăriţi anunţurile şi indicaţiile autorităţilor locale.


Sistemul medical

Turcia are un sistem medical mixt, compus din unităţi medicale de stat şi private. Atât unităţile private, cât şi cele publice oferă servicii medicale contra cost.

Asigurările medicale de călătorie sunt acceptate de către unităţile medicale, însă există posibilitatea ca anumite companii de asigurări să nu deconteze cheltuielile realizate la unele dintre unităţile medicale neafiliate.

Cetăţenii români sunt sfătuiţi să încheie o asigurare medicală înainte de intrarea pe teritoriul Turciei! Companiile locale nu mai pot elibera asigurări medicale de călătorie decât cetăţenilor turci sau cetăţenilor străini care au drept legal de rezidenţă în Turcia şi deţin un cod numeric personal de Turcia.

Este necesar ca valoarea poliţei să fie de cel puţin 30.000 de Euro

Înainte de plecare cetăţenii români sunt sfătuiţi să se inforemze care sunt unităţile medicale din Turcia care recunosc poliţa de asigurare respectivă.

Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia

Codul circulaţiei rutiere şi semnalizarea rutieră în Turcia sunt conforme cu reglementările internaţionale.

Conducătorii auto şi pietonii trebuie să manifeste o atenţie deosebită la intersecţii şi la trecerile de pietoni.

Procura auto pentru Turcia

În cazul în care călătoriţi în Turcia cu un autovehicul, condus de către o altă persoană decât proprietarul acestuia, intrarea în Turcia va fi permisă de către autorităţile vamale numai după prezentarea următoarelor documente:

 • Documentele autovehiculului, inclusiv asigurarea internaţională tip carte verde;

 • Împuternicire (procură), tradusă în limba turcă, din partea proprietarului autoturismului (persoană fizică sau juridică), pentru a putea conduce autoturismul respectiv din România în Turcia şi retur.

Atenţie! Procura trebuie să fie tradusă de către un traducător autorizat, autentificată la notar şi apostilată.

 • Pentru autoturismele închiriate, trebuie să prezentaţi contractul de închiriere şi traducerea acestuia în limba turcă, legalizată şi apostilată.

Conform Acordului internaţional Interbus, la care au aderat si România si Turcia, în cazul în care conduceţi un microbuz cu peste 9 locuri (inclusiv şoferul) care nu face curse regulate, ci in mod ocazional, este necesar să aveţi o licenţă Interbus.

În cazul în care conduceţi un microbuz care efectuează curse regulate în Turcia, trebuie să obţineţi în prealabil, de la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii din România, documentele necesare pentru transport internaţional.

 

 • Taxe pentru poduri şi autostrăzi

Taxele pentru poduri şi autostrăzi se plătesc în Turcia numai în mod automat, prin intermediul a două sisteme, numite OGS şi HGS. Cel mai uşor de utilizat este HGS, care constă într-un timbru autocolant care este citit de către porţile de taxare special marcate.

Timbrul HGS poate fi achiziţionat de la orice oficiu poştal de pe teritoriul Turciei (PTT) în schimbul sumei minime de 35TL, conţinând un credit de 30 TL. În situaţia în care nu aveţi posibilitatea de a achiziţiona un astfel de timbru autocolant în momentul intrării pe autostradă, aveţi la dispoziţie un termen de 7 zile pentru a achiziţiona unul, contravaloarea taxei fiind debitată automat.

Pentru a vizualiza contul dumneavoastră şi situaţia plăţilor, puteţi accesa site-ul hgsmusteri.ptt.gov.tr sau nr. de telefon 4441788.

În situaţia în care doriţi să contestaţi primirea unei amenzi sau efectuarea plăţilor, va trebui să completaţi formularul “OTOYOL GİRİŞ PLAZASI DÜZELTME FORMU” şi să îl transmiteţi la adresa de e-mail hgs@ptt.gov.tr

 

 • Permisul de conducere

Permisul de conducere auto emis de autorităţile române este valabil în Turcia.

Pentru perioade mai lungi de şedere este necesară deţinerea unui permis de conducere internaţional.

 

 • Aparatele anti-radar şi de detectare a radarului

În Turcia, utilizarea dispozitivelor de detectare a radarelor şi a aparatelor antiradar este interzisă şi este considerată contravenţie, fiind pedepsită cu amenzi substanţiale şi confiscarea aparatului.

 

 • Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie

În caz de accident uşor/cu răniţi, autovehiculul nu va fi mişcat din loc până la sosirea organelor de poliţie. Pentru accidentele care au loc în afara oraşelor competenţa revine Jandarmeriei.

În caz de accident soldat cu deces, conducătorii auto implicaţi sunt reţinuţi până la data stabilirii vinovăţiei de către autorităţile judiciare.

Este necesară solicitarea unei copii a raportului constatator întocmit de poliţie.

În situaţia în care autovehiculul este imobilizat pentru un timp mai îndelungat, înainte să părăsiţi teritoriul Turciei este necesar să se solicite de la autoritatea vamală anularea sau suspendarea înregistrării autovehiculului pe numele dumneavoastră, în urma căreia v-a fost aplicată şi o viză specială în paşaport (la intrarea în Turcia). În urma acestui demers este necesar a vi se elibera un document care să vă permită părăsirea teritoriului Turciei, fără autovehiculul respectiv.

Reglementări vamale

Cetăţenii români pot introduce pe teritoriul Republicii Turcia suma maximă de 10.000 USD, sumă ce trebuie declarată la punctul de trecere a frontierei.

Datorită legislaţiei locale, nu foarte explicită în ceea ce priveşte noţiunea de „antichităţi”, este necesar ca la achiziţionarea de obiecte de artă să solicitaţi factura şi un certificat oficial, care să ateste că obiectele respective pot fi exportate legal.

În cazul în care vânzătorul nu oferă acest certificat, este necesar să vă adresaţi unui unităţi a Ministerului Culturii ori unui muzeu, pentru a obţine un astfel de certificat înainte de ieşirea din Turcia.

Comercializarea băuturilor alcoolice

În Turcia, băuturile alcoolice sunt supuse unor restricţii privind vânzarea şi publicitatea, acestea fiind comercializate numai in timpul zilei, între orele 06:00 şi 22:00.

Regimul animalelor de companie

Călătorilor li se permite să transporte un număr de 2 animale de companie (numai câini, pisici şi păsări) sau 10 peşti de acvariu, cu condiţia să deţină certificat medical antirabic eliberat de către o instituţie medicală română, document cu înregistrarea vaccinurilor şi a semnalmentelor, confirmarea efectuării examenului medical de către un medic veterinar, un container special pentru transportul animalelor de companie.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.
Ultima actualizare: 12 mai 2014

Sursa: http://www.mae.ro/travel-conditions/3753#791 ( Drepturi de autor: © 2010 MAE)


Cerere rezervare
Bilete de avion
Asigurari calatorie, bagaje, ski
Procura auto pentru Turcia
ANPC | Termeni și condiții de utilizare | Notă date personale | Condiţii date personale | Date firmă